EDU - 04 THEORETICAL BASE OF SOCIAL SCIENCE EDUCATION

 1. The word Taxonomy is derived from the Greek word    ……………….

     a) Taxis                      b) Texas                      c) Texas

     Ans :- Taxis

2. The meaning of Taxonomy is  …………………………………….

     a) Classification     b) Clarification        c) None of these

     Ans :- Classification

3. The Taxonomy of Instructional Objectives was classified by

     ………………………..

     a) Benchamin S Bloom    b) Loris anderson     c) Krath whol

     Ans :- Benchamin S Bloom

4. The Instructional Objectives may be classified in to ……………..

     categories.

     a) Five                                         b) Two                                    c) Three

     Ans :- Three

5. Cognitive domain means …………………………

     a) Knowing               b) Understanding               c) Doing      

     Ans :- Knowing

6. Affective domain is related to ………………………………….

    a) Knowing                b) Feeling                          c) Remembering

    Ans :- Feeling

7. In which year Taxonomy was developed by Benchamin S Bloom ?

     a) 1960                      b) 1950                               c) 1970

     Ans :- 1950

8. The surface level of Cognitive domain is ………………………….. 

     a) Knowledge             b) Memmory                     c) Receiving

     Ans :- Knowledge 

9. Intellectual ability, process of learning, thinking, problem solving  

     are included in …………………… domain.

     a) Cognitive domain     b) Affective domain           c) Psycho – motor

     domain              

     Ans :- Cognitive domain

10. Feeling, appreciation, emotions, interest, attitudes and values

       are also included in ………………….. domain.

       a) Cognitive domain         b) Affective domain            c) Psycho –

       motor domain

       Ans :- Affective domain

11) The Intellectual skills are reflected by?

            a) Cognitive domain

            b) Affective domain

            c) Psychomotor domain

            d) None of the above

Ans : a) Cognitive domain 

12) The Psychomotor domain involves ?

          a) learning      b) knowledge

          c) manner.      d) physical movement

Ans : d) Physical movement 

13) The rules of presenting the contents to make them easy are called ................ ?

         a) Method of teaching

         b) Maxims of teaching

         c) Teaching strategies

         d) Techniques of teaching 

Ans : b) Maxims of teaching

14) The used in John Dewey's learning by doing can be considered as synonym to which one ?

      a) lecture method.    b) project method

      c) storytelling method

      d) problem solving method

Ans : b) project method 

15) Study of coin is an example of ?

       a) source method.   

       b) Supervised study

       c) discussion method

       d) story telling method

Ans : a) source method 

16) Who is the chief component of Socialised Recitation Method? 

       a) John Dewey.    b) Socrates

       c) Pestalozzi.       d) Adam Wesley

Ans : d) Adam Wesley

17) The most higher order instructional objective under revised Bloom's  Taxonomy ? 

    a) Analysing.     b) Remembering

    c) Creating.       d) Evaluation

Ans : c) Creating 

18) Who Introduced Behaviourism ?

         a) J. B Watson    b) Vygotsky

         c) Freud.              d) Pavlov

Ans : a) J.B Watson 

19) Who Introduced Revised Bloom's Taxonomy? 

        a) Anderson and krathwohl

        b) Benjamin S. Bloom

        c) Vygotsky

        d) Bruner

Ans : a) Anderson and krathwohl

20) What is the meaning of Psycho-motor domain ?

    a) Willing or doing.    b) thinking

    c) feeling.                   d) none of these

Ans : a) Willing or doing 

21) Who was formulating cognitive domain ?

       a) Benjamin S. Bloom

       b) Krathwohl

       c) Anderson

       d) none of these

Ans : a) Benjamin S. Bloom 

22)" Social studies are concerned with man and his interaction with physical environment". Who said ?

      a) Krathwohl.       b) Benjamin S bloom

      c) John V. Michaels

      d) none of these

Ans : c) John. V. Michaels 

23) The best suitable method in lower class ? 

     a) Brainstorming.    b) project method

     c) storytelling method

     d) source method

Ans : c) Storytelling method 

24) In which order the levels of the taxonomy are followed ?

         a) Lower to higher

         b) Higher to lower

         c) lower to medium

         d) Higher to medium

Ans : a) Lower to higher 

25) Breaking for dividing learning material into different parts for the detailed study is known as ?

      a) synthesis.        b) Analysis

      c) application.     d) comprehension

Ans : b) Analysis 

Comments

Popular Posts